Author: No One
•sâmbătă, august 29, 2009
In fiecare noapte de mai mult de o saptamana citesc de trei ori un text din Acatistier, mai precis din Acatistul Sf Mucenic Pantelimon, ptr cineva, dar cred ca si ptr mine. Imi e drag sfantul acesta pur si simplu ptr ca e sfantul doctorilor si al bolnavilor. Si imi place textul de mai jos ptr ca rezuma f bine ideea de ajutor primit  si ptr ca, ciudat, desi e scrisa de mana bisericeasca, imi suna bine.

"Sfinte Mare Mucenice si tamaduitorule, Pantelimoane, tie iti varsam durerile noastre de multe feluri si tu fara intarziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne esti mijlocitor, auzind suspinuri inabusite in noapte, in zi , in pat de suferinta, in calatorii, fii celor ce se roaga tie, dupa nevoile fiecaruia: celor nelinistiti, linistitor, celor asupriti, aparator, celor in primejdii, izbavitor, celor invaluiti in pacate, scutitor, ratacitilor indrumator, bolnavilor deplin vindecator, orfanilor tata, vaduvelor parinte, sotilor intaritor in casnicie, celor porniti cu rautate, imblanzitor si ne intareste in fata necazurilor, caci suntem slabi si istoviti, sfinte, si astfel cu puterea ta, descatusati de amaraciunile noastre, sa petrecem in multumire, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!"

PS: ca sa fie clar. Eu sunt credincios (adica cred in Dumnezeu), din intamplare crestin ortodox, nefiind un pocait, traditionalist/ortodox si alte prostii (deci nu ma veti vedea pe la usi predicand drumul drept al Bibliei) iar crestinismul face casa buna la mine cu notiunea de spiritualism, karma, raincarnare, legi ale universului si restul.

PS 2: inca un lucru. Nu sunt de acord deloc cu ideea ca o singura religie e unica si dreapta. Si ptr asta folosesc o analogie: imagineaza-ti ca religia ta (de ex crestinismul) e o felie de pepene si ca atat ai in fata ta, cand vei stii (nu cred ca in viata asta) totul despre Dumnezeu, viata si univers, atunci vei avea tot pepenele in fata ta. Pana atunci savureaza-ti linistit felia.

ta hand om dig cititorule
This entry was posted on sâmbătă, august 29, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.