Author: No One
•miercuri, mai 04, 2011
Am primit o carte astazi si am sa redau un fragment aici

In majoritatea societatilor animale exista o legatura puternica intre inaltime si statutul social. In cazul oamenilor, relatia este covarsitoare. Statisticile arata ca oamenii mai inalti au mai mult succes decat cei scunzi, ca sunt mai sanatosi, mai inteligenti si tind sa traiasca mai mult [...] De fapt asocierea simbolica intre inaltime si putere este foarte primitiva...

Ma uitam la fragmentul asta si nu puteam sa nu-mi zic ca asta e unul din acele standarde dupa care traim. Bineinteles ca daca esti in afara lui (cand nu il indeplinesti) nu ai succes, devii deprimat (deci poate sa iti afecteze si sanatatea), devii nesigur pe tine (deci nu mai ai pornirea de a te perfectiona, ma refer si la inteligenta), te simti exclus din societate (care are standardul asta) si nici ceilalti, prin atitudinea lor, nu te ajuta (caci nu indeplinesti norma setata). Avem standardele astea... facute de putini, inghitite de multi si la care in realitate nu putem tinde. Iar asta, dupa mine, nu e semnul unei societati care se vrea evoluata. Mie unuia nu imi place ca ne ghidam dupa trasaturile noastre primitive (care se arata, de experti, ca sunt in noi) ca sa traim intr-o societate pe care o dorim mai evoluata decat acum o mie, doua mii, zece mii de ani. Ideea unei evolutii e sa trecem si peste partile noastre primitive (recunosc ca nu le putem elimina) ca sa "cream" o societate (cat mai) corecta pentru fiecare individ din ea. Pentru ca asta e punctul catre care trebuie sa tindem daca vrem mai mult de la noi ca oameni si ca societate. Daca nu, ne balacim in aceeasi mocirla in care o facem si acum. Si nici nu mai avem dreptul sa ne plangem ca uite domne ce lume avem.

Pana la urma cu ce ne diferentiem acum fata de omul primitiv? Prin IPhone?

Nu-mi place aceasta logica, "a animalului", pe care o aducem in gandirea noastra. "Daca faceau asa atunci, atunci sa facem si asta acum pentru ca noi, de fapt, am ramas la fel". Legea junglei :) Sau altfel spus ce le place unora sa creada despre ei. Ca sunt lei si nu miei. Ei bine, lumea aia a leilor e mica si nesigura. Azi esti, maine nu mai esti. Nimeni nu ramane in varf ptr totdeauna. Dar bineinteles, sunt destui prosti care sa creada asta. De aici si lupta acerba ptr locul ala si de aici si legea junglei.

Oamenii nu gandesc deloc in perspectiva.

Cand aud "statisticile arata..." sunt... mehhhh. Poate e mai degraba ce vrem noi sa auzim. Plus ca aceste chestii te pot face sa te simti nelalocul tau. "Daca toata lumea este asa, atunci de ce eu nu sunt asa? De ce eu nu indeplinesc criteriul x, standardul y... ? Ce e in neregula cu mine? Sunt normal(a)?" In realitate cred ca lumea nu este asa uniforma cum ne place noua sa credem vazand aceste statistici. Ceea ce e bine. Asa si trebuie sa fie. Daca am fi toti la fel... am fi toti la fel :P

Asa cum cred si in cazul individului, asa cred si in cazul unei mase de oameni: depinde de noi. Eu cred ca se pot face schimbari acolo unde credem ca nu putem. Cred ca ne putem depasi conditia. Numai ca trebuie sa fim dispusi sa o facem. Asta e ca un prag psihologic pana la urma. De putut se poate, numai ca noi trebuie sa ne convingem ca putem. Ceea ce nu e chiar asa usor cand vine vorba de om. Ceea ce ne face atat de "inteligenti" (mintea noastra, sa zicem asa ca un termen care sa le cuprinda pe toate) ne face, in schimb, si atat de "prosti".

ta hand om dig cititorule

This entry was posted on miercuri, mai 04, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.