Author: No One
•miercuri, iulie 04, 2012
Tara aparent arde, iau eu, ei bine, eu stau pe margine si ma uit. De fapt cred ca toti stam pe margine si ne uitam. Credem ca avem un cuvant de spus in asta dar nu avem. Suntem spectatorii democratiei politice din Romania.

Nu-mi plac politicienii. De orice culoare politica. Nu imi plac oamenii care au simpatii politice, fie cu un partid, fie cu un altul. Cred ca sunt naivi. Daca 22 de ani de politica m-au invatat ceva, acel ceva e ca oricare ar fi culoarea politica lucrurile raman in esenta la fel. Sa nu credeti ca cineva din politica va veni sa va salveze sau sa faca ceva pentru voi ca popor. Daca aveti naivitati de astea, ori aveti cinci ani, ori sunteti inocent de naivi ca persoana, ori pur si simplu nu aveti capacitatea de a gandi la rece. Va ia valul, imaginatia si sperantele? Atunci va rog sa pasiti pe margine si sa analizati mai bine ce se intampla in interior.

Zilele astea este o lupta pentru putere. Nu o lupta pentru democratie. Nu o lupta pentru indepedenta institutiilor statului. Si sigur nu o lupta pentru poporul roman, cel care i-a pus acolo prin votul lui. Cand ajungi acolo simti gustul puterii, influentei si banilor. Cand pleci, simti lipsa acestora si dorinta de a le avea din nou. Daca vrei statul si vrei sa te imbogatesti, nu trebuie sa cauti mai departe decat lumea politica. Daca stii cum sa ajungi acolo, e simplu si accesibil. Daca voi credeti ca un partid, reprezentat prin membrii sai, vrea cu adevarat sa faca ceva pozitiv, progresiv pentru voi va rog sa pasiti din nou pe margine. De acolo veti vedea cat e de usor, chiar si pentru cel mai idealist dintre ei (asta daca ajunge o astfel de persoana acolo; ma indoiesc), sa devii corupt. Nu e vorba numai de putere si bani, dar si de colegii tai care nu-ti permit sa te abati de la politica de partid. Sunt grupuri si grupulete care te inglobeaza si te folosesc si care nu te lasa sa te misti asa dupa capul tau. Deci dragul meu spectator, nu fii naiv ca vei ajunge tu, sau altcineva, sa faca ceva acolo de unul singur. E nevoie de mai multi oameni de acelasi calibru pozitiv pentru a face asta, dar unde sa-i gasesti pe toti acestia la un loc cand si asa sunt putini dintre cei buni care chiar ajung acolo. Majoritatea intra acolo pentru binele lor si a familiei lor, nu pentru tine. Si majoritatea conduce minoritatea.

Da, sunt un cinic. Nu cred ca solutia vine din interiorul vietii politice ci din afara, de la popor. Dar aicea e problema. Poporul doarme, poporul se uita la televizor, poporul voteaza, poporul iese in strada pentru Ponta (guvern) sau pentru Basescu (presedentie), poporul face orice numai ordine nu. Demos kratos, puterea poporului. Dar poporul nu stie ca are cu adevarat aceasta putere si nici mijloacele prin care sa si-o exercite. Poporul e condus. Atat. Pentru acum.

Nu voi face un apel sa nu mai fiti naivi pentru ca unii dintre voi vor fi intodeauna naivi. Oameni mari, adulti cu copii si familie, cu o slujba la care se duc, incarcati de ani, ma uit la ei si descopar niste naivi din punct de vedere politic. Niste copii asteptand de la mama si de la tata sa faca ordine in tara. Niste mucosi care cred ca cei de sus o sa faca ceva pentru cei de jos. Un caracter al stratosferei e ca ea e prea sus ca sa mai vezi ce e jos. Deja sunt desprinsi de noi, astia, muritorii de rand. O sa o zic, si anume uitati-va la Nastase, omul s-a impuscat nu pentru un rau ce i s-a facut ci pentru ca acum ca om politic este distrus si nu mai are acces la beneficiile aduse de acest statut. A facut-o ca sa iasa, cica, cu demnitate, dar ce demnitate exista in a-ti lua viata? Parerea mea e ca trebuie sa faca inchisoare, respectand insasi decizia institutiei numita justitie, fie ca e buna sau nu, asta pana la proba contrarie, daca va exista una. Esti nevinovat pana la darea deciziei finale si irevocabile, esti vinovat daca ai fost gasit astfel prin acea decizie finala si irevocabila. Asa functioneaza justitia, cel putin ca teorie, pentru toti. Repet, pentru toti. Da, ai dreptul sa demonstrezi ca esti nevinovat si ca decizia e gresita, si o poti face, teoretic, prin caile legale disponibile. Dar asta din nou e valabil pentru toti. Pana va demonstra fara tagada ca e nevinovat, Nastase e vinovat si trebuie sa faca inchisoare. Si vorbind ceva mai subiectiv acum, voi zice ca va avea sigur un regim preferential, acolo, in inchisoare, lucru de care noi astialalti sigur nu putem avea. Deci inchisoarea va fi mai mult privarea unor drepturi si mai ales privarea de libertatea de a se misca liber oriunde in afara incintei inchisorii.

Dar am deviat. Sa revenim la ce acum eu ii zic o lupta pentru putere. PDL si deci Basescu au detinut puterea pana acum, si acum USL-ul prin reprezentatii sai vizibili, adica Ponta si Antonescu, vor sa preia puterea, putere ce le-a fost refuzata, legal sau mai putin legal, de catre PDL si Basescu. Puteti sa ziceti ca e o razbunare politica. Restul, ce auziti prin media, sunt vorbe. Incalcarea Constitutiei si legilor tarii de catre PDL ori in celalalt caz USL? Vorbe spuse ca sa dea un sens actiunilor celor doua tabere. Si ma rog, vreau sa aud si eu un articol, o lege, macar un alineat mentionat. Vreau si eu ceva negru pe alb care sa nu fie contestat. Nu vreau vorbe si demagogie politica. Dar din pacate asta e tot ceea ce primim. Declaratii, atacuri verbale, texte standard politicienesti. Adica vorbe.

USL actioneaza acum la limita (sau chiar peste acesta) legalitatii. Dar sa nu uitam ca Basescu, si PDL-ul, au actionat in anii trecuti tot la limita (sau chiar peste aceasta) legalitatii. Sunt oare unii mai nevinovati ca altii? Nu. Asta e parerea mea. Nu trebuie sa inchidem ochii ca sa-i pedepsim pe cei de acum si sa-i trecem cu vederea pe ceilalti pentru greselile lor. Nu trebuie sa ne agatam de simpatiile noastre politice de moment si sa uitam ceea ce mai demult am acuzat. Ceea ce se intampla acum e posibil sa fie de netolerat, dar ceea ce s-a intamplat atunci e la fel ca si acum, de netolerat. Nu tin nici cu USL-ul si nici cu PDL-ul, nici in asta, nici in trecut si posibil nici in viitor. Nu avem solutii politice pentru a ajuta tara asta asa cum trebuie, pentru a duce la implinire democratia asta atat de multa trambitata. Sunt toti aceiasi vechi jucatori, doar sub alte culori si alte denumiri. Si ma tem ca orice va fi nou in politica in viitor, atat ca om cat si ca partid, va parcurge aceeasi cale ca si cei ce au fost inainte.

Politica, asa cum e la noi dar si in lume, e, in strafundurile ei, doar o gaura neagra ce absoarbe tot ceea ce ar fi posibil sa fie bun pentru noi cei, din pacate, condusi. Eu, unul, nu gasesc o solutie in ea. Mai degraba vreau sa cred ca pot sa gasesc o solutie in noi, cetatenii simpli ai acestei tari si ai acestei lumi. Cred ca pana la urma depinde de noi, ca intotdeauna.

ta hand om dig cititorule

This entry was posted on miercuri, iulie 04, 2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.