Author: No One
•duminică, ianuarie 06, 2013
Imi "place" faptul ca sunt destui oameni pe planeta asta care sar sa corecteze sau sa comenteze fara sa fie atenti la detalii. Si se inseala dar sunt asa porniti ca au dreptate ca nici nu-si mai dau seama ca de fapt gresesc.

Ideea e urmatoarea: cand scoti ceva pe gura sau scrii pe undeva ai grija mai intai ca ceea ce zici sa fie acoperit de ceva concret, sa poti baza asta pe ceva concret. Nu sari repede sa spui si tu ceva ca stii tu ca e (mai) bine. Sa va dau doua exemple de pe net pe care le-am intalnit, prima cu mine, a doua cu altii.

Prima ar fi ca l-am corectat pe unu ptr ca si-a inventat o scuza ptr ca a scris gresit "your" in loc de "you're" iar el, ca replica, s-a gandit sa-mi inchida gura zicandu-mi ca scriind "your" de fapt a facut a contraction la cuvantul "you're". Contraction inseamna sa scurtezi, in limba engleza, un cuvant ("tell 'em" in loc de "tell them") sau sa alaturezi doua cuvinte intr-unul singur (wanna, y'all etc). Ei bine ce nu stie el e ca eu nu stiam ce inseamna contraction (asta sa ramana intre noi :P shhh) dar m-am uitat/informat repede si mi-am dat seama ca "you're" e de fapt a contraction de la "you are" (logic) iar "your" nu va fi niciodata a contraction (are alt sens cand e folosit intr-o propozitie si semnifica, logic, posesia). Ideea e ca tipul in loc sa-si faca tema si sa incerce sa-mi inchida gura cu ea facuta a sarit ca prostul fara acoperire.

A doua chestie e asemanatoare. M-am uitat la un clip pe Tube cu o mana dintr-un joc de poker. E Texas Hold'em (contraction btw ;) ) si deci jucatorul avea in mana K si J de carou iar pe masa erau A de inima, 9 trefla, Q, 10 si A de carou. E castigat jocul cu 10 J Q K A de carou care se numeste Royal (Straight) Flush, unde Flush inseamna ca sunt de aceeasi culoare, Straight ca sunt in ordine crescatoare iar Royal ca se termina in A (adica 9 10 J Q K de aceeasi culoare nu e Royal ci doar Straight Flush). Cel care se certa pe acolo nu fost atent si a incurcat A de carou cu A de inima (ambele erau pe masa) si deci ptr el era numai (Royal) Straight (nu si Flush ptr ca nu erau cica de aceeasi culoare, el avand in mintea sa A de inima in loc de A de carou) si a tinut-o asa ceva timp contrazicandu-se cu un altul. Numai de ar fi fost atent la clip, sau s-ar fi uitat repede dupa ca sa fie sigur, atunci nu s-ar fi facut de cacao.

Ceea ce vreau sa zic e atunci cand vrei sa zici ceva sau sa te contrazici sau sa te opui etc., sa ai temele pregatite si tot timpul sa te uiti la detalii sa vezi daca esti acoperit. Ptr mine conteaza asta cand vorbesc cu cineva. Daca nu esti sigur pe ceea ce sustii atunci nu te bagi in zona aia si treci pe langa. Intotdeauna ai grija sa ai logica cu ceea ce ai zis inainte. Tot timpul foloseste cuvinte care sa exprime clar (si exact) ceea ce vrei sa zici ca sa nu existe riscul de intepretare (si astfel sa te prinda cu mata-n sac sau sa nu priceapa). A vorbi si ati face cuvintele si informatiile folosite niste aliati este ideea de baza. Nu pleca la batalie nepregatit. Nu-ti va place sa fii prins cu pantalonii in vine. Mie sigur nu-mi place.

Deci, always back it up.

Si invata sa te informezi de o chestie sau o alta pe parcurs (pai cum credeti ca stiu acum ce este contraction sau Royal Flush?). Data viitoare cand o discutie se va lega de ele vei avea deja temele facute.

Mult succes :)

ps: apropo, asta e o trasatura rezultata din caracteristicle carpricornului (asa cum o vad eu). Si tocmai ce am aflat, desi ar fi bine sa ma uit eu personal daca e 100% adevarat, ca am ascendentul tot in capricorn (nascut intre 4 si 6 dimineata). Deci sunt capricorn capricorn, pur 100% :))

This entry was posted on duminică, ianuarie 06, 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.