Author: No One
•duminică, aprilie 28, 2013
Ma lasa masca (sort of) cat de diferite opiniile oamenilor asupra unui subiect pot fi. Parca nici n-am trai toti pe acelasi pamant. Bai, si fiecare si-o tine pe a lui pana-n panzele albe. Oare noi oamenii suntem chiar batuti in cap? I don't know, doar ca e asa aiurea sa vezi chestii ca astea. Cred ca in parte e data de faptul ca nu detinem informatiile complete asupra unui subiect asa ca recurgem la o completare a lui prin scenarii si inventii, plus ca unele chesti care ajung la noi deja nu mai sunt de incredere desi noi nu stim asta. Oamenii sunt scenaristi din fire. Ii dai o idee si iti creeaza un scenariu in functie de cum il duce mintea.

Citeam un caz de crima pe net si nici nu mai stiam cine zice adevarul. Acuzatii ziceau ceva, politia si procurorii altceva, martorii cu ce mai tineau minte sau li se parea, mai isi baga si presa (mai ales aia de scandal) coada si mai "croseta" si ea versiuni. O intreaga babilonie. Cum sa aflii adevarul cand fiecare maimutoi o da pe a lui? Adica cineva trebuie sa minta, sau sa omita, sau se se insele, sau sa greseasca, sau sa interpreteze gresit informatiile. Parca suntem o planeta de maimutici batute-n cap.Cum mai poti fi sigur de ceva cand nimic nu mai pare sigur?

Pe lumea asta nu e nimic sigur. Si cand te gandesti ca noi, oamenii, suntem fiinte care avem nevoie sa credem in ceva. Cred ca face parte din ceea ce suntem. A crede in ceva da sens vietii noastre si alegerilor noastre. Culmea e ca tendinta fiecaruia de a avea o credinta (de a crede in ceva ca ar fi adevarat, ca are sens) creeza aceasta babilonie, acest "nimic nu mai e sigur". Practic "atatea voci, atatea pareri".

De asta ptr mine stiinta si-a pierdut cumva din stralucire. Ea se mandreste ca prin calcule exacte, ce nu dau loc de interpretari, iti da un raspuns exact care e considerat ca fiind adevarat. Dar cine interpreteaza aceste calcule? Noi. Si noi nu suntem deloc cel mai de incredere martor. Nu putem atinge obiectivitatea necesara de a face asta. Chiar si cand cuantificam interpretam. Si nu-mi place cand vad unii cum o dau ca "daca o zice stiinta e, gata, litera de lege" tinand cont ca in stiinta se porneste de la supozitii care apoi se incearca a se demonstra. Hai sa fim seriosi, nu erau chestii acum 100 sau 50 ani in care se credea stiintific si acum e incomplet sau eronat? De exemplu se credea ca gravitatia e cea mai importanta forta din univers, acum nu mai e. Se credea ca universul se extinde dar la un moment dat se va reintorce si se va comprima inapoi. Acum si-au dat seama ca nu se va opri din extindere si ca risca sa o faca pana se imprastie totul. Se credea ca nu exista inca o planeta dupa Neptun. Au dat de Pluto in 1930. I-au zis a noua planeta. Acum e planeta pitica. Sunt deci 8 acum. Si evolutia aia pe care o invatam in scoli e supozitie ptr ca s-au descoperit diferite animale in diferite ere dar nu s-au descoperit animalele intermediare in unele cazuri, asa ca au presupus ca de la A la C e B. Ce dracu, pare logic. Noroc cu aia care au pus in alfabet C dupa B ca daca ii durea capul si faceau alte combinatii atunci dadeam si noi de naiba :P

Ce invatam acum s-ar putea ca peste 100 ani nici sa nu mai fie valabil, sau sa fie destul de modificat. Deci cum poti sa fii asa de sigur in stiinta? (luata in general, caci unele ramuri sunt mai clare ca altele)

Stiinta si Religia sunt guvernate de om, si deci prin asocierea asta sunt destinate a fi subiective, inexacte, manipulative si a induce in eroare (constient de asta sau nu). Dar oamenii vor sa credea in ceva ca fiind adevarat sau ca are sens.

Imaginati-va ca maine va treziti si va dati seama ca tot ce credeati nu mai e, nu mai are sens, si ca nu e nimic (alta logica) care sa inlocuiasca asta. Ce ati face intr-o lume fara sens?

Citeam si despre Kickstarter si daca au dreptul celebritatile sa il folosesca. Sa zicem ca netul e prin de comentarii. Asa e netul, multa vorbarie, multe opinii. Atatea voci, atatea pareri.

Am vrut sa scriu o idee si m-am lungit. Cred ca si postarile mele se extind ireversibil :))

ps: a se intelege ca eu nu ma exclud din toata nebunia. Sunt si eu maimutica stati linistiti :)

This entry was posted on duminică, aprilie 28, 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.