Author: No One
•vineri, noiembrie 29, 2013
Dupa cum stiti am net mobil pe tableta. Cu riscul de a va plictisi, vreau sa scriu putin despre asta.

Netul mobil (cel cu modem 3G - arata ca un stick in care pui un sim) e prea scump acum la ce ofera. La acelasi pret ai net fix (fibra optica) de-ti zboara calculatorul. Eu de exemplu trag cu cativa mega (MB, nu Mb) si pot ajunge la maxim 11 MB, ceea ce am si facut. Singurul avantaj real al netului mobil este mobilitatea sa, dar si aici sunt neajunsuri (acoperirea - la nivel rural semnalul scade, viteza se reduce sau pur si simplu nu il ai; trebuie sa fii intr-o zona acoperita cum e un oras, cat mai mare posibil, si autonomia bateriei de pe laptop sau tableta care nu prea e excelenta caci nu tine prea mult, mai ales la tablete cred - la mine tine max 5 ore cu netul pornit)

In ofertele de acum ai un trafic inclus, dupa care ti se scade viteza la 128 kbps (16 KB) pana iti termini luna. Am luat in calcul RDS, Cosmote (Romtelecom), Orange si Vodafone (UPC nu are). Abonamentul cel mare de la RDS e la jumate de pret fata de celelalte la abonamentele lor minime, si are cei mai multi GB inclusi, 10 adica (fata de cativa GB la restul). Singurul avantaj pe care il au Orange si Vodafone e ca noaptea poti sa stai fara sa iei din traficul inclus (nelimitat ii zic ei). Cosmote, fara asta, mi se pare cea mai slaba oferta.

Dar dupa 2 zile cred ca am folosit vreo 2 GB. Dar nu stiu sigur, ca mi-am pus monitoare de trafic deja dupa o zi de folosire, ma bazez doar pe ce-mi zice androidul. Ce-i drept l-am si fortat putin in prima zi (clipuri, streaming live - un meci - ceea ce a papat destul). In medie ar tb sa fac 300 MB pe zi ca sa ma mentin in grafic (redus la 16 KB/s e ca si cum nu ai avea net, poate doar chat si mail si nici aici nu sunt sigur). Si ptr asta, cu 10 GB pe luna la mine, trebuie sa nu ma uit la televiziune de pe tableta, si nici sa nu vad clipuri mai mari de 10 min pe tube (HD nu mai discut). Genul asta de net e bun ptr chat, FB, mail, eventual si ceva browsing.

Intentionez sa-mi iau la calculator o placa de retea care sa transmita wireless in casa netu fix, ca sa stau moca cu tableta in camera in care e. Iar netul asta il voi folosi doar ptr deplasari din casa sau in camerele de sus unde poate nu ajunge bine semnalul de la calculator.

Un avantaj a mai fost ca am putut face contract numai pe 1 an, ceea imi da o anumita libertate de a alege oferte mai bune peste un an. Nu stiu cum e la celelalte retele dar la mine viteza e maxim la jumatate fata de cat zice in oferta (de asta zic "pana la x mbps" in ele), dar la pretul asta la ce sa te astepti?

This entry was posted on vineri, noiembrie 29, 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.